Alüminyum cephe giydirme sistemleri; dış kabuğu meydana getiren ince cephe elemanları ile mekândan daha fazla yararlanmayı, iyi bir ısı ve ses yalıtımı sağlamayı ve mekânların kısa süre içerisinde ısıtılıp soğutulmasını sağlayan sistemlerdir. Bu sistemler aynı zamanda temizlik ve bakım açısından da oldukça avantajlıdır. Çünkü kolay bir şekilde temizlenebildikleri gibi bakımları da bir o kadar basittir. Hafifliği sayesinde yapıya gereğinden fazla yük binmesini önleyen alüminyum cephe giydirme sistemleri, aynı zamanda çevreye uyumlu bir görünüm ortaya koyarlar.
Alüminyum giydirme cepheler, daha önce de bahsettiğimiz gibi çevre ile uyumlu bir görünüm ortaya koyarlar. Bu cephe sistemlerinin kullanıldığı yapılar, estetik ve modern dış görünümleri ile içinde yaşamaktan memnuniyet duyulan binalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine cephe sistemleri, kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlar arasında; kapaklı cephe sistemi, yarı kapaklı cephe sistemi, strüktürel silikon cephe sistemi ve tırnaklı cephe sistemi sayılabilir.
Günümüzde binaların hem ısı ve ses yalıtımı için hem de daha estetik bir görünüm ortaya koymaları için, dış cephe kaplama sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler arasında yer alan alüminyum cephe giydirme sistemlerinin pek çok çeşidi vardır. Bu sistemler çoğunlukla; otel, hastane, alışveriş merkezi, okul, çok katlı ofis binalarında ve prestijli birçok yapıda kullanılmaktadır.
Kapaklı Cephe Sistemi
Klasik kapaklı cephe sistemi olarak da bilinen bu sisteminin en karakteristik özelliği, dışarıdan alüminyum profillerin görünmesidir. Bu profiller 54 mm genişliğindedir ve pek çok farklı geometrik kesite sahiptirler. Yine sistemde yatay ve düşey profiller farklı olup, kondens kanallıdır. Sistemde yer alan yatay profiller birbirine “kırlangıç geçme sistemi” ile bağlanır. Su tahliyesi ise kondens kanalları aracılığı ile sağlanır.
Yarı Kapaklı Cephe Sistemi
Bir başka alüminyum cephe giydirme sistemi ise, yarı kapaklı cephe sistemidir. Bu sistemde ise düşey ya da yatay profillerden birisi kapaklıdır. Yine bu kapaklar isteğe bağlı olarak yatay kullanıldıklarında kısmen güneş kırıcı olarak da işlev görürler.
Yarı kapaklı cephe giydirme sisteminde görünen alüminyum profillerin genişliği 54 mm’dir. Yine sistemdeki yatay ve düşey profiller farklı kondens kanallıdır. Ayrıca tıpkı kapaklı cephe sisteminde olduğu gibi yatay profiller kırlangıç geçme sistemi ile bağlanır. Aynı şekilde su tahliyesi ise kondens kanalları ile sağlanmaktadır.
Strüktürel Silikon Cephe Sistemi
Alüminyum cephe giydirme sistemlerin arasında yer alan strüktürel silikon cephenin en karakteristik özelliği, yapının cephesine dışarıdan bakıldığında alüminyum profillerin görünmemesidir. Bu durum cephenin tamamen cam yüzey olarak görülmesini sağlamaktadır.
Cephe sisteminin teknik detaylarından bahsedilecek olursa görünen alüminyum profil genişliği 54 mm’dir. Dışarıdan bakıldığında cephede, camlar arasında yatayda ve düşeyde 16 mm genişliğindeki EPDM fitilli cam cama derzler görülebilmektedir. Sistemde camlar, hazırlanan alüminyum kasetlere strüktürel malzeme ile DIN 513 ve ISO 8339 standartlarına uygun bir şekilde yapıştırılmaktadır.
Tırnaklı Cephe Sistemi
Cephe giydirme sisteminin en önemli özelliği, camların tırnaklı profillere yerleştirilmesidir. Bu sayede herhangi bir deprem yaşanması durumunda ya da ısı değişiminde alüminyum genleşmesi gibi durumlardan kaynaklı şekil değiştirmeler meydana gelmez.
Bunların yanında tırnaklı cephe sisteminin kullanıldığı yapılara dışarıdan bakıldığında, 54 mm’lik alüminyum profiller görülür. Yine çelik profiller ile desteklenen sistemde su tahliyesi kondens kanalları ile sağlanır. Ayrıca dışarıdan görülen alüminyum tırnak profilleri arasındaki boşluk ise 16 mm’dir.
Tüm bunların yanında alüminyum giydirme cephe sistemleri arasından tercihte bulunurken binanın yapısal özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca kullanıcının konfor ihtiyaçlarını karşılamalı, değişen dış etkenlere ise uyumlu olmalıdır.